Короїд верхівковий (Ips acuminatus)

450,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Вершинний короїд ушкоджує кору, луб та заболонь сосни звичайної.Ушкодження досягають заболоні. Маточні ходи довгі, характеризуються тим, що і шлюбні камери заповнені буровим борошном. Загальна довжина ходів досить велика - близько 40 см.У личинкових ходах виявляють нальоти грибниці деяких видів грибів, якими личинки підгодовуються. Наприкінці личинкових ходів лялечкові колиски глибоко в заболоні. Додаткове харчування відбувається або в місцях заляльковування, або в кронах здорових сосен, у гілках, товщиною до 1,5-2 см. Пошкоджені гілки ламаються вітром і падають. Нападу піддаються дерева з тонкою корою, жердняки та гілки старих сосен. Основною кормовою рослиною є сосна. Небезпека спалаху масового розмноження настає при посусі, пошкодженні дерев вітром і снігом та іншими причинами у ослаблених сосен.
Світло-коричневий маленький блискучий жук-короїд із коротким циліндричним тілом, довжиною 2,2-3,9 мм. Вусики та ноги жовті.Надкрила закінчуються блискучою западиною, покритою дрібними крапками і несуть три пари шкірястих зубців, задній зубець у самця роздвоєний. Статевою відмінністю є також блискучий горбок посередині переднього краю чола у самця.
Літ починається навесні, наприкінці квітня - на початку травня,коли жуки відновлюють додаткове харчування, або влітку, у липні, генерація подвійна. Самець вигризає шлюбну камеру, з якої зіркоподібно відходять 3-6 і більше маточних ходів, що визначається ставленням кількості самок, що припадають на одного самця.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.