Щитівка каліфорнійська (Quadraspidiotus perniciosus)

157,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Пошкоджує близько 270 видів рослин з 84 сімейств, віддає перевагу
сімейству розоцвітих (яблуні, груші, абрикосу, сливі). З'явившись у саду, за короткий час утворює щільні колонії на стовбурах, гілках, листі та плодах. Щитівка виснажує дерева, що викликає розтріскування та відмирання кори, передчасне опадання листя, зменшення приросту, викривлення та засихання пагонів, подрібнення та деформацію плодів. Висока чисельність шкідника викликає загибель рослин.
Самка: Щиток круглий, діаметр 1,5-2,0мм, злегка опуклий, темно-сірий у центрі, світліший по краях. Очі, крила та ноги відсутні.
Самець: Імаго світло-поморанчового кольору, з першою парою крил, з добре розвиненими ногами. У самок і самців на різних культурах та місцях харчування відзначаються варіації за величиною, формою та забарвленням щитків.
Бродяжки -однакові у обох статей, лимонно-жовтого кольору, довжиною від 0,26 до 0,3 мм, з трьома парами ніг, парою вусиків, на останньому черевному сегменті два довгі волоски. Очі прості.
Самки живородні - відроджують рухливих личинок-бродяжок (I вік), які знаходять відповідне місце для харчування та присмоктуються до рослини.Личинка I віку починає виділяти воскові нитки, утворюючи «білий щиток», незабаром щиток темніє («сірий щиток»), а через 7-8 днів личинка линяє.Відмінності між статями з'являютьсяпісля першої линьки.Самки утворюють круглий щиток, під яким перебувають докінця життя.
Розповсюджується з посадковим та прищепним матеріалом (саджанці, живці). "Бродяжки" можуть переповзати з дерева на дерево по гілках, переноситись на одязі людей, але їхній час життя обмежений – кілька годин.

Метод виявлення шкідливого організму -використанням феромонних пасток (для залучення самців на аналог статевого феромону самки).Феромонні пастки вивішують перед початком льоту самців, в кроні рослини-господаря.
Рекомендовано використовувати від 4 пасток на кожні 4-5 га. Видалити пастки після льоту кожного покоління і вивісити нові.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.