Совка бавовникова- Helicoverpa armigera Hb.

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Багатоїдний шкідник.
Совка бавовняна пошкоджує кукурудзу, томати, нут, сорго, сою, горох, люцерну, перець, капусту, цибулю, квасолю, соняшник, плодові (яблуню, грушу, сливу, персик)та ін.Гусениці цього шкідника живляться листям, ушкоджують квіти, приквітки, бутони.
Розміри та забарвлення метеликів варіюють. Довжина тіла 12-20 мм, розмах крил 30-40 мм. Передні крила у самок оранжево-коричневі, у самців світліші і зазвичай зеленувато-сірі. Задні крила світліші, блідо-жовтого кольору, з бурою смугою перед зовнішнім краєм і темною округлою плямою посередині. Тривалість життя імаго в залежності від температури 20-40 днів.
Плодючість 500-1000 яєць (максимально до 3000). Яйця відкладаються по 1, рідше по 2-3 на листя та генеративні органи рослин: квітки, приквітки, бутони (бавовник, нут, томат), на нитки качанів, волоті та опушені частини стебла (кукурудза). Тривалість розвитку яєць влітку 2-4 доби, а навесні та восени 4-12 діб. Яйце кулястої форми (0.4-0.6 мм у діаметрі), поверхня ребриста, забарвлення біле, потім зелене.
Гусениці розвиваються протягом 13-22 днів, досягають в останньому 6 віці 35-40 мм завдовжки. Забарвлення гусениць варіює від світло-зеленого і жовтого до червоно-бурого. Голова жовта з плямами, грудний щит із темним малюнком.
Лялечки розвиваються у ґрунті на глибині 4-10 см, а також у коробочках бавовнику або на качанах кукурудзи, протягом 10-15 днів. Зимують лялечки в грунті (у "колисках"). Забарвлення лялечок варіює від темно-бурого до червонувато-коричневого; Довжина 15-20 мм.

Сума ефективних температур для розвитку1 покоління 550° при порозі 11°C. Виліт метеликів починається за середньодобової температури 18-20°С з червня до листопаду. Виліт метеликів починається, коли ґрунт на глибині 10 см прогрівається до 16 градусів. Відкладання яєць починається через 3–4 дні після початку вильоту метеликів.  Для відкладання яєць метелики потребують харчування нектаром. Вони активні в сутінки та вночі. Розвиток совки залежить від температури та опадів.
Гусінь 1-2 віків харчуються листям, 3-6 - генеративними органами. Широкий поліфаг.

Феромон бавовняної совки не приваблює в пастку корисних комах, оскільки комах різних видів залучають різні за складом феромони. Феромони дозволені для широкого застосування, вони не забруднюють довкілля та безпечні для людей та тварин.
Феромонні пастки рекомендується вивішувати з квітня до початку вересня. Фермонні пастки встановлюють на жердинах на висоті 1-1,5 м над землею (на рівні зав'язі).
Для проведення моніторингу за популяцією бавовняної совки рекомендується використовувати 1 – 2 пастки на 1 га. На індивідуальних городах не менше 2 пасток на ділянці 100-300 кв. Пастки можна вивішувати і по межах полів та ділянок, залишаючи не менше 2-х пасток у центральній частині. Переглядають пастки через день до початку льоту, а потім щонайменше один раз на тиждень.
Якщо пастки протягом тижня упіймали в середньому більше, ніж 5 метеликів озимої совки на 1 пастку, вважається за доцільне провести обприскування інсектицидом з інтервалом 7-14 днів.
Для масового вилову шкідника рекомендується вивішувати 25 – 30 пасток на 1 га.

Моніторинг
Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.
Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.
Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.

Масовий вилов
Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.
Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.
Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.