Короїд шестизубий (Ips sexdentatus )

450,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Пошкоджує різні види сосен, рідше – ялин, ялиць і модрин.
Це найбільший жук сімейства короїдів у нашій країні, довжиною від 6-8 мм, коричневий, блискучий, волосистий. Схил надкрил утворює западину, так звану тачку, по краях якої розташовано по 6 зубців з кожного боку.
Короїди поселяються головним чином під товстою корою засохлих сосен, а також на спиляних та повалених старих деревах. При масовому розмноженні можуть виявити інтерес і до молодших і тонких стволів.
Літ жуків починається зазвичай наприкінці квітня-початку травня. Наприкінці травня жуки відкладають яйця, прогризаючи під корою маткові ходи.
Поселення полігамних видів короїдів представляє собою вхідний канал, він веде в шлюбну камеру, яку прогризають самці. Слідом за самцями туди проникають самки, кожна з яких гризе під корою свій маточковий хід.
На деревах, що стоять, самки роблять зазвичай два ходи вгору і два ходи вниз від шлюбної камери. Довжина одного маточкового ходу становить 20-25 см.
Личинкові ходи розташовані перпендикулярно маточному і закінчуються округлою колискою, в якій личинка заляльковується.Під товстою корою ходи жуків та личинок слабо зачіпають заболонь, а під тонкою – сильно відбиваються на ній.
Зимують молоді жуки, як правило, під товстою корою в місцях їхнього відродження, рідше під корою пнів. Доживають до весни тільки жуки, що повністю сформувалися.А личинки, лялечки та молоді блідозабарвлені жуки взимку гинуть. Нове покоління закінчує розвиток за 30-40 днів.
Молоді жуки, що перезимували, рано навесні додатково харчуються, забираючись в товщу кори зростаючих сосен і вигризаючи в ній безформні або зіркоподібні ходи, які не шкодять живим деревам.
Поселення короїда в дереві супроводжується появою купок бурового борошна коричневого або строкатого кольору біля основи або тріщин заселених стовбурів. Бурове борошно випихають із ходів в основному самці за допомогою глибокої «тачки» на схилі надкрил.
У посушливі роки може розвиватись три покоління.
Перше покоління-квітень, травень, друге-червень, третье-серпень.


Під верхню кришку кожної пастки розміщують диспенсер, пастки підвішують на гільйотину на висоті 1.5-2 метри над землею. Пастки повинні знаходитись на відстані не менш 6 метрів від здорових дерев.
Диспенсери замінюють в середньому кожні 6 тижнів з урахуванням температури.
Рекомендовано перевіряти пастки кожні 15 днів і чистити чашу-збірник від спійманих шкідників.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.