Совка-гамма — Autographa gamma L

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Совка гамма шкодить: коноплі, льону, бобовим, цукровим бурякам, овочевим, ефіроолійним культурам, гірчиці, тютюну, арахісу, кукурудзі, соняшнику та багатьом декоративним видам.

Поширена в Україні повсюдно.
Метелик розміром 40 – 48 мм; передні крила від сірого до фіолетово-бурого кольору зі сріблястою плямою у вигляді грецької літери «гамма».

Плодючість самок від 500 до 1500 яєць. Яйця відкладаються по 1-2, рідше по 3-6 переважно на нижню сторону листя бур'янів і культурних рослин. Тривалість розвитку яєць 3-7 днів. Яйце овальної форми (0,5-0,6 мм у діаметрі та висотою 0,3-0,4 мм), водяно-біле із зеленувато-жовтим відтінком, поверхня ребриста.

Гусениці розвиваються протягом 16-25 днів, мають зазвичай 5 віків (дуже рідко 6), досягають у старших віках довжини 24-40 мм.Забарвлення гусениць зеленувато-жовте по темній спині проходять дві білі звивисті лінії.
Гусениці першого і другого віків малорухливі, але здатні випускати шовковисту нитку і переміщуватися донизу. При пересуванні гусениця совки-гамми петлеподібно вигинається.Гусениці скелетують листові пластинки, продирявлюють їх або об'їдають з країв, залишаючи тільки найбільші жилки. Також гусениці вигризають бутони, квіти та недозрілі плоди

Гусениці заляльковуються в різних місцях: влітку - у білому тонкому павутинному коконі у верхній частині рослин або під згорнутим краєм листя або між пагонами на рослинах, де вони завершили живлення і розвиток. Стадія лялечки триває залежно від метеорологічних умов 7 – 13 діб. Цикл розвитку однієї генерації в літній час становить 26 – 44 доби; восени - у поверхневому шарі ґрунту під рослинними рештками. Фаза лялечки триває 6-13 днів. Забарвлення лялечок темно-коричневе. Довжина тіла 17-20 мм. Зимівка відбувається зазвичай на стадіях гусениці та лялечки, але іноді і на стадії метелика. Тривалість розвитку одного покоління становить 25-45 днів.
У степовій і лісостеповій зонах України совка-гамма розвивається у двох поколіннях за рік.
Вологолюбний та теплолюбивийвид. Сума ефективних температур для розвитоку покоління 515° при порозі +10°C. Оптимальна температура для гусениць 23-30°C, для лялечок – 25°C, а для метеликів – 20-25°C. Оптимальна відносна вологість 80-95%.
Літ метеликів спостерігається наприкінці травня – першій половині червня і триває протягом усіх літніх місяців, закінчуючись у вересні.На відміну від інших совок, метелики совки-гамми літають удень. Метеликам необхідне живлення нектаром квітів.


В пастку з клейким дном поміщається приманка – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який приваблює метеликів совки-гамма у пастку. Потрапивши у пастку, бабочки надійно прилипають до спеціального клею, без запаху та без додавання шкідливих речовин.
Феромонні пастки рекомендується вивішувати з кінця квітня до жовтня. Феромонні пастки встановлюють на кілочках на висоті верхівок рослин.
Через 2-4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий, залишивши диспенсер, що вже використовується. Диспенсер замінити через 30 днів.

Моніторинг
Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.
Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.
Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.

Масовий вилов
Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.
Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.
Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.