Міль капустяна(Plutella xylostella)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Гусениці пошкоджують листя, бутони, квіти та зав'язі всіх різновидів капусти, турнепсу, ріпаку, ріпи, брюкви, редьки, редьки, гірчиці, хрону та ін. культурних хрестоцвітих. Особливо сильно шкодять капусті та гірчиці. Пошкоджують нут і салат посівний.
Розмах крил 14-17 мм, довжина тіла імаго 5-6 мм. Передні крила вузькі, буро-сірі, світліші у переднього краю, з дрібними темними цятками. Уздовж заднього краю проходить світла жовтувато-біла смуга з хвилястим верхнім краєм.Середня плодючість 80-170 яєць, максимально до 300. Свіжовідкладені яйця жовтувато-білі, пізніше темніють. Самки відкладають їх поодинці або групами з 2-5 яєць, що щільно прилягають одне до одного, вздовж жилок на нижній бік листя хрестоцвітих. Тривалість розвитку 6-7 днів.Гусениці веретеноподібні, світло- або смарагдово-зелені, рідше зеленувато-сірі або жовті; передньогрудний і анальний щитки з дрібними темними цятками. Гусениці 1 віку протягом 3-5 днів свого життя мінують листя знизу вздовж основних жилок. Гусениці середнього віку скелетують листя зверху, старших - вигризають на нижній стороні листа округлі "вікна", залишаючи під ними незайманий епідерміс. Найбільш небезпечне пошкодження капусти у фазі утворення мутовки: гусениці пошкоджують внутрішні листочки та верхівкову бруньку ("серце"),внаслідок чого качан не утворюється. Усього гусениці линяють 3-4 рази із тривалістю кожної линьки 2-3 дні; потім фаза лялечки, що за сприятливих умов займає 35-40 днів. Зимують діапазуючі лялечки на качанах, капустяному листі, бур'янах, на півдні - метелики на рослинних рештках.
Літ метеликів покоління, що перезимовує, відбувається квітень-травень.
Хрестоцвіті культури ушкоджуються гусеницями другого та наступних поколінь. Сума ефективних температур повного циклу розвитку молі становить 390-416°C. Нижній температурний поріг розвитку яєць становить 8, гусениць - 5,4, лялечок 9°C. Метелики активні зазвичай у сутінках і вночі, харчуючись на хрестоцвітих квітках. Літ молі в період масового розмноження спостерігається також і вдень. Метелики легко переносятся вітром на великі відстані.
У пастку поміщається приманка – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який приваблює метеликів капустяної молі .
Феромонні пастки рекомендується вивішувати у квітні – травні та до початку вересня. Пастки розвішують на кілочках на висоті верхівок рослин.
Через 2-4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.