Трипс західний квітковий (Frankliniella occidentalis)

166,00
грн.

Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Пошкоджує більш ніж 250 видів рослин із понад 60 сімейств.
Заселяє плодово-ягідні (персик, абрикос, зливу, суницю), овочеві (перець, огірок, баклажан, салат, томат, морква, цибуля, капуста), декоративні (хризантема, гербера, троянда, гвоздика, гладіолус, сенполія), кормові, технічні (люцерна, тютюн, бавовник)культури. Живе на бур'янах. У закритому ґрунті ушкоджує всі тепличні овочі та декоративні рослини. Є переносником небезпечних вірусних захворювань,зокрема, вірусу TSWV - плямистого в'янення або бронзовості томату, що вражає широке коло культурних рослин.
У теплицях протягом року може формувати 12-15 поколінь.
Західний квітковий тріпс дрібна (до 1,5 мм) комаха. Вусики восмичленикові, забезпечені сенсилами. На голові, грудях, черевці та крилах є щетинки, розмір та розташування яких мають діагностичне значення. Ідентифікацію проводять по імаго під мікроскопом. Личинки та німфи блідо-жовті. Ідентифікації вони не підлягають.
Ведуть потайливий спосіб життя, воліючи харчуватися в квіткових бруньках, бутонах, квітах. Пошкоджують також листя. Вид характеризується високою плодовитістю, за умов теплиць може давати 12-15 поколінь на рік.Оптимальнатемпература розвитку 25 ºС. За допомогою зазубреного яйцекладу самки відкладають яйця у рослинні тканини, всередину листових жилок або поблизу них.На рослині харчуються
личинки 2-х віків та імаго. Дві німфальні стадії (німфа та пронімфа) частіше
розвиваються у ґрунті. Діапаузи немає.На пошкодженому листі та квітках спостерігається срібляста штрихуватість, некрози, деформація, знебарвлення, забруднення екскрементами. Кінці пагонів часто викривляються, спостерігається передчасне опадання чи в'янення квіток.

Синій колір клейової пастки приманює комах-шкідників. До пастки прикріплюється приманка - диспенсер. Диспенсер містить феромон, який також приваблює комах-шкідників. Легкого торкання до поверхні клею достатньо для того, щоб комаха надійно прилипла до пастки. Клей не висихає, не має запаху та не містить шкідливих речовин.
Пастки розвішують в теплицях у період вегетації культивованих рослин з розрахунку 1 пастка на 100 м2 – для моніторингу та 1 пастка на 10 – 20 м2 – для масового вилову. Пастку змінюють у міру заповнення комахами, диспенсер замінюють кожні 30 днів.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.