Листовійка розанна (Archips rosana )

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Шкодить на 130 видах рослин з 32 ботанічних сімейств. Максимальну шкоду гусениці завдають плодовим і ягідним культурам (чорна смородина, яблуня, абрикос, барбарис, ін. кісточкові, мигдаль, гранат, брусничні). При масовому розмноженні гусениці шкодять сходам і саджанцям кукурудзи, капусти, люцерни, конюшини, догодовуються на пшениці, зріджуючи посіви польових культур.
Гусениці 1-2 віків вигризають бруньки і бутони, потім, переходячи на квіти, знищують тичинки, маточки і пелюстки, а також скелетують молоде листя. Гусениці старшого віку пошкоджують зав'язі та плоди, вигризаючи в м'якоті ямки неправильної форми, що досягають іноді насіннєвої камери або кісточки.
Передні крила імаго від охряно-жовтого до сіро- і темно-коричневого забарвлення (розмах крил 15-22 мм).Самці мають чіткий малюнок темно-бурого кольору: прикореневу пляму ромбічної форми.Яйця видовжено-овальні, сіро-зелені. Гусениця 18-20 мм, від світло-зеленого до темно-оливково-зеленого забарвлення, напівпрозора. Лялечка (10-12 мм) веретеновидна, жовтувато-коричнева з більш темною спинкою. Вона розташовується в грудках із листя або в сигарах, згорнутих вздовж головної жилки листа. Середня плодючість 250 яєць, потенційна до 430. Самка відкладає яйця в один шар групами (щитками) по 40-100 штук у кладці, в середньому близько 60, на гладкій корі нижньої частини штамбів на висоті 7-27 см або у розвилках скелетних сучків.Зимують яйця. Гусениці, що відродилися, спочатку харчуються разом, скелетуючи одні листя, потім розповзаються на верхівки пагонів.
1 покоління. Метелики літають з кінця травня до початку серпня. Тривалість їхнього життя від 8 до 30 днів. Метелики активні після заходу сонця. Відкладати яйцья починають через 3-5 днів після вильоту. Хоча в період розвитку гусениць яблуня для них сприятливіша,а відкладання яєць здійснюється переважно на чагарники, особливо на смородину, де створюються оптимальні умови мікроклімату.Це відсутність вітру або слабкі повітряні потоки, повільне охолодження надґрунтового простору вечорами. У роки масових розмножень листовійки на чорній смородині її шкодочинність різко зростає і в яблуневих садах, особливо на ділянках зі змішаним насадженням яблуні та смородини. Відродження гусениць починається при СЕТ 40-57 ° (вище 8 ° С), масовий вихід - при СЕТ 70 °. На смородині гусениці харчуються з середини травня до середини липня, період від бутонізації до дозрівання ягід.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.