Муха вишнева (Rhagoletis cerasi)

234,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Серйозний шкідник черешні та вишні . Личинка розвивається в плодах черешні, вишні, абрикоса, жимолості ,глоду, барбарису, харчуючись їх м'якоттю. Пошкоджені плоди черешні та вишні темніють, часто загниють, нерідко опадають. Більшість яєць відкладається в плоди середніх та пізніх сортів.
Самець 2.9-4 мм, самка 3.8-5.3 мм темно-коричневого майже чорного кольору. Крила прозорі, із чотирма поперечними темними смугами.Очі зелені. На спині дві подовжні широкі жовті смуги. Яйце жовтувато-біле, видовжене, загострене з одного і трохи притуплене з іншого кінця. Пупарій брудно-жовтого кольору. Зимують пупарії у ґрунті, на глибині 1-13 см, частина пупаріїв зимує двічі, рідко 3 рази. Середня плодючість самки, що вилетіла навесні 70-150 яєць, по 10-15 на день. Яйця відкладаються під шкірку плоду, зазвичай біля плодоніжки, по одному, рідше по два яйця в плід. Ембріональний розвиток триває 7-10 днів. Личинки, що з'явилися, проникають до кісточки і пошкоджують м'якоть навколо них. Розвиток личинок у плоді триває 15-25 днів. Личинки, що закінчили розвиток, падають на грунт і утворюють пупарії.

Розвивається в одному поколінні. Для завершення розвитку лялечки потрібна дія температур нижче 7°С. Мухи вилітають в середині травня, у період утворення зав'язей на вишні. Льот триває до середини червня. Початк льоту коли t(вище 10°C) у ґрунті на глибині 5 см . Самки вилітають і потребують додаткового харчування соком з тріщин стовбурів, пошкодженого листя та плодів. Через 2-3 дні після появи відбувається спарювання мух, а через 7-13 днів починається відкладання яєць, що співпадає з СЕТ повітря 66 °, рахуючи від початку льоту мух. Самка відкладає яйця за температури не нижче 16°С. Відкладання яєць стимулюється сонячним освітленням.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.





Розміщення пасток і приманок

По периметру черешневих садів слід розставити пастки. Пастки повинні розміщуватись в середній частині крони дерева на зовнішньому краю дерева жовтою поверхнею пастки назовні. Крім того пастки можуть бути розміщені в жимолості, іншого значного господаря R. cerasi.

Пастки слід оглядати щотижня.


Бажано орієнтуватися на прийняті в європейських країнах рекомендації,що базуються на показаннях жовтих клейових пасток. При 0,5-2 мухи загалом 1 пастку залежно від величини врожаю зараженість плодів личинками мухи відповідає 1%. Для сортів середнього терміну дозрівання при високому врожаї поріг складає в середньому 2 мухи на одну пастку на добу, при невисокому – 1, за низького врожаю мух на пастках не повинно зустрічатися взагалі. Для пізніх сортів при високому врожаї поріг становить 1 екз./пастку на добу, за невисокого – 0,5, за низького врожаю – 0 екз.