Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Імаго ушкоджують маточкові приймочки, обгризають незрілі зерна кукурудзи на качанах, скелетують листя. Личинки живляться корінням рослини, в результаті порушується харчування та водопостачання рослин, зростання рослини уповільнюється або припиняється. Молоді рослини в'януть і гинуть. У дорослих відбувається підрізання коренів, і вони вилягають якщо коренева система знищена на 50%.

Жуки невеликі, до півсантиметра. Надкрила жовтувато-червоні з трьома чорними смугами, які іноді набувають вигляду пунктир з чорних крапок, а в деяких особин зливаються в єдиний чорний фон.
Протягом року західний кукурудзяний жук розвивається в одному поколінні.
Жуки та личинкиD. v. virgifera є переносниками збудників грибкових, бактеріальних, вірусних захворювань кукурудзи. Найбільша шкідливість західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна.
Температурний оптимум лежить у межах 21-30°C. Нижній поріг розвитку імаго близько 9°C. Монофаг, личинки харчуються виключно кукурудзою. Плодючість близько 1000 яєць.
Масовий вихід жуків із ґрунту відбувається на початку цвітіння кукурудзи. Фенологічно ці процеси збігаються. Незабаром після вильоту жуки приступають до харчування та спарювання.Жуки мігруючи в пошуках корму надають перевагу кукурудзяним полям які приваблюють їх кольором та запахом. Через два тижні самки починають відкладати дрібні жовті яйця, переважно біля самої основи стебел кукурудзи на глибину до 20 см, віддаючи перевагу зволоженим ділянкам.По мірі зав'ядання волоті жуки розлітаються з полів і відшукують квітучі рослини інших сімейств: злакових, складноцвітих, бобових і гарбузових, де ще деякий час харчуються їх пилком, залишаючись активними аж до перших заморозків, після чого гинуть.
Зимує на стадії яйця. Яйця витримують температуру -10°C. Виду властива факультативна ембріональна діапауза, занурення якої відбувається при 4-5°C. Для розвитку яйця потрібен холодовий період. Однак із частини яєць личинки можуть виходити і без цього – через 8 тижнів після відкладання. З яєць, що опинилися на значній глибині, відродження личинок може статися лише на другий рік.
Навесні при середній температурі ґрунту 11°C білі червоподібні личинки з коричневою головною капсулою приступають до харчування. Мають три віки. Живляться 3-4 тижні, досягаючи довжини 1,5 см. Перед заляльковуванням у поверхневому шарі ґрунту влаштовують колиски, хоча м'які білі лялечки можна виявити і на глибині до 20 см. Розвиток завершується лише за 2-3 дні.

Жовтий колір клейовоїпастки приманює комах-шкідників. До пастки прикріплюється приманка - диспенсер. Диспенсер містить феромон, який також приваблює комах-шкідників.Легкого торкання поверхні клею достатньо для того, щоб комаха надійно прилипла до пастки. Клей не висихає, не має запаху та не містить шкідливих речовин.
Феромонні пастки рекомендується вивішувати на початку цвітіння кукурудзи на полях, розташованих у місцях найбільш ймовірної появи шкідника.
Пастки розміщують на рослинах кукурудзи за 6-10 метрів від краю поля на рівні першого качана, з розрахунку 1 пастка на 2-5 га
Пастку змінюють у міру заповнення комахами

Моніторинг
Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.
Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.
Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.

Масовий вилов
Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.
Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.
Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.