Довгоносик комірний (Sitophilus granarius)

140,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Комірний довгоносик пошкоджує всі види зерна, що зберігається, особливо пшеницю, жито, ячмінь і сорго, менш охоче розвивається в зернах кукурудзи, рису та вівса. Віддає перевагу сортам м'яких пшениць. Пошкоджує макаронні вироби і злежале борошно. Шкодять і жуки і личинки.
Жук невеликого розміру з характерною головою, витягнутою у головотрубку на кінці якої містяться ротові органи гризучого типу.Довжина тіла 25-35 мм. Пунктування переднеспинки у вигляді досить великих довгастих блискучих рідко розташованих ямок. Забарвлення тіла від темно-бурого до майже чорного кольору. Надкрила без червонувато-коричневих плям. Крила недорозвинені.
Самки цього виду відкладають до 300 яєць по одному в округлі печерки, вигризені в зернах пшениці, ячменю, жита, рідше за гречку або кукурудзу. Після відкладання яйця отвір печерки замазується виділеннями самкиякий на повітрі швидко твердне. Через кілька днів з яйця виходить безнога личинка білого кольору, укорочена, з сильно опуклою спиною та коричневою головою. Личинка відразу після відродження з яйця вгризається всередину зерна, де проводить все своє життя, виїдаючи майже весь вміст. У місцях харчування личинки, що закінчили розвиток, утворюють колиску, в якій перетворюються на лялечку, за формою, що нагадує дорослого жука.
Розвиток лялечки триває 7-22 дні (залежно від температури повітря).
Жуки нового покоління після затвердіння зовнішнього покриву через 2-6 днів прогризають в оболонці зерна круглий отвір і виходять назовні. Харчуються вони, вигризаючи в зерні більш м'які його частини, ніж псують протягом усього періоду життя значну кількість зерна. Жук уникає освітлених місць. При найменшому струсі впадає в заціпеніння, щільно притискає до тіла вусики та ноги.
Оптимальними умовами розвитку довгоносика в зерні є вологість зерна 14 -16 % вологість повітря 75 – 95 % і температура близько 25 °З. Тривалість розвитку шкідника від моменту відкладання яйця і до імаго залежить від температури та вологості. Так, при 17 ° С розвиток триває близько 80 днів, при 20 ° С - 70 днів, при 25 ° С - 34 дні і при 28 ° С - 1 місяць.
Тривалість життя жука є дуже значною. При кімнатній температурі та наявності харчування жук може жити більше року (при температурі 10-12 ° С - 28 місяців). При температурі + (5-10) С жуки перестають харчуватися, а при +3 ° С впадають в холодове заціпеніння; при температурі нижче 0 ° С довгоносики поступово гинуть.
В умовах зерносховищ коморний довгоносик протягом року може дати 2-3 покоління. Зимують жуки, личинки та лялечки всередині зерен. Жуки можуть зимувати також у щілинах та тріщинах підлоги, стін, у підпіллях та інших подібних місцях.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.