Міль картопляна (Phthorimaea operculella)

130,00
грн.

Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Кормовими рослинами картопляної молі є культурні та
дикі рослини сімейства пасльонових: картопля, баклажан, тютюн, фізаліс,
дурман. Найменшою мірою ушкоджуються перець, томати та ін.
Шкідливою стадією є гусениця .Вона пошкоджує листя,стебло, бульби. Також пошкоджує бульби у сховищах з нерегульованою температурою.
Метелик сірого кольору, у розмаху крил 12 – 16 мм. Бахрома передніх
крил світло-сірого кольору, задніх жовтуватого і зазвичай вона довша за ширину крила. Яйце овальне, довжиною до 0,8 мм. Щойно відкладені яйця білувато-перламутрові, у міру розвитку зародка яйце стає темним. Гусениця линяє три рази, має чотири віки. Довжина гусениці коливається в межах 10 – 13 мм, колір варіює від брудно-кремового, рожево-білого до зеленого. Лялечка коричнева, довжиною до 10 мм.
Зимує доросла гусениця або лялечка під рослинними залишками,
поверхневому шарі ґрунту. Метелики вилітають рано навесні зустрічаються в природі до кінця жовтня. Самки відкладають яйця групами або поодинці на листя, черешки,стебла, ґрунт, а у сховищах – на бульби картоплі.Гусениці утворюють у листі та стеблах міни. У бульбу вони проникають через вічка, проробляючи в них численні ходи. Завершивши харчування та розвиток, гусениці залишають бульби, листя, сплітають кокон і лялечки. Розвиток повного покоління триває 28-45 днів.Шкідник дає 2-6поколінь у польових умовах, і стільки ж у сховищах. Відсутність діапаузи дозволяє розвиватися безперервно. Пороговою температурою розвитку молі є температура 10 ◦С.
Основне поширення картопляної молі відбувається під час перевезення зараженої картоплі. Можлива невелика міграція імаго.

У пастку з клейким дном розміщуємо приманку – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який приваблює метеликів картопляної молі у пастку. Потрапивши у пастку, метелики надійно прилипають до спеціального клею.
Феромонні пастки рекомендується вивішувати у квітні – травні та до початку вересня. Пастки розвішують на кілочках на висоті верхівок рослин.
Через 2-4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.