Плодожерка сливова (Grapholita funebrana)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Шкідник сливи, терну, аличі, персика, рідко – вишні та черешні. Гусениці харчуються м'якоттю плодів, руйнуючи та забруднюючи їх своїми екскрементами. Пошкоджені плоди передчасно дозрівають та опадають
Сірувато-коричневий нічний метелик. Довжина 5-8 мм. Розмах крил – 14-17 мм. Передні крила темно-коричнево-сірого кольору з фіолетовим відливом. Зовнішній край крила з світлішою смугою. Задні крила однобарвні, світло-бурого відтінку, з бахромою по зовнішньому краю.
Яйце округле, напівпрозоре, зеленувато-біле.
Личинка (гусениця). Тіло рожево-червоне, голова темно-бура. Довжина – 12-15 мм.
Початок льоту метеликів спостерігається із набором суми ефективних температур 105-120° при порозі розвитку +10°C. Масовий літ припадає на 12-15 день після появи перших метеликів.
Літ розтягнутий продовжується від 35 до 50 днів. Самки відкладають яйця в основному на плоди кормової рослини, рідше на листя, розміщуючи їх на менш освітлених сторонах, частіше знизу. Відкладання яєць спостерігається у вечірній час при температурі навколишнього повітря не нижче +14-15 °C. Плодючість самок коливається в середньому від 40-50 до 40-85 яєць. При зниженні температури до +12-13 ° C літ і відкладання яєць припиняються. Оптимальна температура цих процесів – +24-26°C. Самки відкладають яйця по одному, іноді по 2-5 на кожен плід.
Розвиток ембріона закінчується за 4-11 днів.
Відродження співпадає з утворенням кісточки у плодах пізніх сортів при сумі ефективних температур (вище +10 ° С) 190-200 °. Гусениця виходить із яйця із зовнішнього боку і деякий час – від кількох хвилин до кількох годин – повзає по плоду. У вибраному місці вона плете сітку з павутинки і під нею впроваджується у плід. Відгризені шматочки личинка не їсть, а відкладає убік, пізніше вона закриває ними вхід. З пошкоджених місць виділяються крапельки камеді, що твердне у вигляді крапель і струменів. У м'якоті гусениця прокладає хід до черешка.До нього вона дістається через 3-5 днів після впровадження в плід, після чого перегризає судинну систему та порушуєнадходження поживних речовин.
Гусениці можуть переходити з одного до іншого плоду. Закінчивши харчування, гусениці залишаються всередині не більше доби. Личинки молодшого віку розвиваються в плодах більш тривалий час. Комахи залишають плід через вихідний отвір діаметром до 3 мм, після догляду гусениці цей отвір залишається вільним від екскрементів.
Навесні гусениці, що перезимували, заляльковуються. Процес починається через 10-15 днів від початку вегетаційного періоду. Це збігається з фазою відокремлення бутонів пізніх сортів сливи. Тривалість стадії – від 15 до 27 днів. Гусениці, що не впали в діапаузу, лялечки розвиваються до метеликів вже в поточному році.
Імаго другого покоління. Масовий виліт цього покоління можна спостерігати через 7-10 днів після появи перших метеликів – у другій декаді або наприкінці червня. Метелики другого покоління відкладають яйця лише в плоды.
Личинки (гусениці) другого покоління виходять із плодів у другій декаді липня. Подальший їх розвиток аналогічний гусеницям першого покоління.
Імаго першого покоління (весна). Виліт метеликів навесні спостерігається після закінчення цвітіння сливи. Початок льоту у різні роки спостерігався через 2-20 днів після обсипання пелюсток. Тривалість життя метелика - 8-15 днів.
Літ та розвиток шкідника розтягнуті. Через це гусениці, що харчуються, виявляються в плодах у серпні і у вересні. У теплому кліматі одна генерація розвивається за 26-35 днів, у районах з повним розвитком двох поколінь розвиток займає від 35-40 до 50-55 днів.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.