Совка єгипетська бавовняна (Spodoptera littoralis)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Совка єгипетська бавовняна шкодить: бавовнику, льону, земляному горіху, джуту, люцерні, рицинії, кукурудзі, рису, тютюну, томату, капусті, гарбузу, картоплі, трояндам, хризантемам та іншим культурам.
Гусениці 1-3 років живляться в основному листям, залишаючи по собі лише обгризені скелетні прожилки. Гусениці 4-6 віків харчуються репродуктивними органами рослин, тим самим завдаючи культурам суттєвої шкоди.У сприятливих умовах за масового розмноження совка здатна знищувати до 3/4 врожаю.
Метелик у порівнянні з метеликами інших представників роду Spodoptera, великий, розмах крил становить 31-41 мм. Крила світло-коричневі, з характерним малюнком, що складається зі світлих смуг та плям. Зовнішнє поле світло-сіре; у його середній частині ближче до підкраєвої смужки розташована темна пляма. Характерною особливістю фарбування крил є світло-охристий мазок, що лежить у серединному полі переднього крила, і слідом за ним, що дуже важливо для попередньої ідентифікації, на темному тлі ближче до вершини зовнішньої перев'язі – характерний малюнок, нагадую цифру 4. Ця ознака є визначальною для ЄБС, так як більшість інших видів совок має ясні контури круглої та ниркоподібної плями.
Яйце. Розмір – 0,6 мм. Нещодавно відкладені яйця мають кремувато-біле забарвлення незадовго до виходу гусениці забарвлення яйця змінюється на синьо-чорне. Яйцекладка вкрита золотисто-коричневими волосками із черевця самки.
Гусениці переважно світло- та темно-коричневі. Черевні сегменти (1-ий та 8-ий) з чорними плямами, які більші, ніж на інших сегментах.Доросла гусениця велика, масивна, завдовжки 35-45 мм.Гусениць можна розрізняти жовтою яскравою смугою в дистальній частині тіла.
Лялечка завдовжки 16-20 мм червоно-коричневого кольору.
Метелики, що вийшли з лялечок, найбільш активні після заходу і перед сходом сонця. У пошуках нектару, статевого партнера та місця для відкладання яєць вони можуть розлітатися на значні відстані. Єгипетськими дослідниками було встановлено, що за 4 години після заходу сонця основна частина дослідних комах пролітала 250-300 м, а поодинокі – 1500 м.
Плодючість самок залежить від умов розвитку гусениць та забезпеченості імаго додатковим харчуванням. Кількість відкладених яєць коливається від 1500 до 4000. Самки відкладають їх переважно на нижню сторону листа у вигляді прикритих лусочками (золотисто-коричневими волосками) купок по 300-500 яєць. За сприятливих умов гусениці відроджуються через 4 дні.
Гусениці мають шість віків. За 28оС їх розвиток проходить за 15-23 дні. Гусениці харчуються листям. У молодших віках (1-3) вони харчуються вдень, активно рухаються протягом дня і можуть переповзати від однієї ділянки до іншої. У старших віках гусениці харчуються переважно вночі і значну частину часу проводять в грунті.Закінчивши харчування, гусениці спускаються у ґрунт, де й окуклюються на глибині 3-5 см. Стадія лялечки проходить у земляних колисках у ґрунті і при 25° триває 11-13 днів.
Тривалість життя імаго становить 4-10 днів, воно скорочується за високої температури і низької вологості. Повний життєвий цикл єгипетської бавовняної совки триває в середньому близько 5 тижнів.

У пастку з клейким дном поміщається приманка – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який приваблює метеликів єгипетської бавовняної совки у пастку. Потрапивши у пастку, метелики надійно прилипають до спеціального клею, без запаху та без додавання шкідливих речовин.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.