Вогнівка південна комірна (Plodia interpunctella)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Цей шкідник частіше, ніж будь-який інший, зустрічається в зберігаємих харчових продуктах і зерні.
Пошкоджує- бите зерно і продукти його переробки, горіхи, сухофрукти, крупи і харчові продукти, продукти що містять горіхи або насіння і зроблені з пшениці, рису або кукурудзи, сухі дріжджі та ін. При масовому зараженні оплітає павутиною продукт утворюючи комки.

Довжина тіла метелика 7-9, а в розмаху крил 13-20 мм. Метелик відрізняється характерним малюнком. Передні крила в основі на 1/3 білувато-жовті, а далі до вершини іржаво-охристі з домішкою бурого кольору та двома свинцево-сірими поперечними перев'язями. Задні крила брудно-або сірувато-білі з коричневим зовнішнім краєм.
Яйце овальної форми, білі, від 0,4 до 0,5 мм у діаметрі.
Личинка. Гусениця довжиною 12-16 мм, майже гола, біла з жовтуватим або зеленуватим відтінком.
Голова коричнева; грудний щит світліше.
Лялечка коричнева, гладка, довжиною 6 - 6,5 мм.

Метелики спаровуються зазвичай у день свого виходу з лялечки. Через кілька годин після спарювання самка починає відкладати яйця.Розміщуючи їх поодинці або групами безпосередньо на продукти.Ембріональний розвиток продовжується за різними джерелами від 2 до 16 днів.Личинки відроджуються через 4-5 днів.У зерновому насипі гусениці поселяються у верхньому шарі, переплітаючи його павутиною на глибину до 10 см, а взимку можуть заглибитися до 1,5-2 метри. Гусінь має 5 віків; влітку та в опалюваних приміщеннях вони розвиваються від 28 до 56 днів.Фаза лялечки триває 7-10 днів. За низьких температур до 31. За сприятливих умов розвиток одного покоління триває 4-5 тижнів: протягом року розвивається до 5 поколінь.
Зимують лялечки та гусениці останнього віку у коконах.
Одне покоління у середньому розвивається за нормальної температури 20 °С – 62 дня, за нормальної температури 25 °З – 33 дні, за нормальної температури 30 °З – 30 днів. Оптимальна температура у розвиток 28-32 °С. Нижній температурний поріг розвитку 14 ° С.
Не стійка до низьких температур: за температури -7°С до -10 °С всі фази розвитку вогнівки гинули за 8 днів, а при -15-18 °С протягом 1 доби.
При нагріванні до 48,8° С гусениці гинули через 6 годин.
У сховищах дає залежно від умов 1-3 покоління на рік.

Використання пасток з феромонами допоможе виявити шкідника та ступінь зараження.

Моніторинг
Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.
Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.
Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.

Масовий вилов
Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.
Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.
Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.