Совка капустяна — Mamestra brassicae L.

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Совка капустяна шкодить: капусті, а також бобовим культурам та цукровим бурякам, соняшнику, рицинії, гречці, коноплі, картоплі, томатам, ревеню, кукурудзі, моркві та ін. скелетують листки знизу, не зачіпаючи епідерміс верхнього боку. Починаючи з третього віку розповзаються по рослині й вигризають у листках отвори неправильної форми. Гусениці старшого віку з'їдають листя капусти майже повністю, залишаючи лише товсті жилки, вїдаючись у качан, роблять там ходи і забруднюють його екскрементами, провокуючи загнивання.
Розмах крил 40-50 мм. Передні крила темно-бурі із темними поперечними лініями.Задні крила сірі, по краях темніші. Тривалість життя самок 2-3 тижні. Середня плодючість 600 яєць, максимально до 2700. Яйця жовтувато-білі, відкладаються по 20-150 шт. на нижню сторону листя у кладку у вигляді багатокутника неправильної форми. Тривалість розвитку 4-12 днів. Гусениці варіюють по фарбуванню від сірувато-зеленого до темно-бурого і майже чорного. На спині мають малюнок із темних плям у вигляді ялинки, з боків тіла жовтувату та світлі смужки.
Гусениці 1 віку скелетують листя знизу, залишаючи незайманим епідерміс верхньої сторони, 2-3 - вигризають наскрізні отвори. Гусениці старшого віку ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаючись біля основи рослини. Часто з'їдає листя майже повністю, залишаючи лише товсті жилки. Крім того, вони впроваджуються в качан, роблять там ходи і забруднюють його екскрементами, провокуючи загнивання. Гусениці розвиваються протягом 24-50 днів залежно від температури, вологості повітря та ґрунту, досягаючи довжини в останньому 6 віці 35-40 мм. Лялечки червонувато-бурі. Фаза лялечки літніх поколінь триває 8-15 днів.
Зимують діапазуючі лялечки у ґрунті на глибині 5-10 см.
Метелики вилітають у травні. Початок льоту метеликів збігається в часі зі встановленням середньодобової температури повітря 14 – 16 °С і сумою ефективних температур ґрунту на глибині 7 см 189 – 196 °С. Метелики додатково живляться нектаром квіток, найчастіше бур’янів. Літають увечері й уночі, а вдень ховаються у затишних місцях. Тривалість льоту метеликів становить 30 – 45 діб, масовий літ спостерігається впродовж 20 – 25 діб. Високі температури й низька вологість повітря в період льоту метеликів обмежують їхню плодючість. Для проходження повного циклу розвитку капустяної совки необхідна сума ефективних температур близько 700 °С. Літ метеликів другого покоління відбувається у другій половині липня — у серпні. Гусениці другої генерації розвиваються впродовж 30 – 40 діб і пошкоджують капусту середніх і пізніх сортів. Заляльковування гусениць відбувається наприкінці вересня.

Феромонні пастки рекомендується вивішувати із середини травня до початку вересня. Пастки розвішують на кілочках на висоті 1-1,2 метра від землі.
Через 2-4 тижні після встановлення пастки запилений або покриту комахами клейову вкладку слід замінити на нову, залишивши диспенсер, що вже використовується.
Для проведення моніторингу за популяцією капустяної совки рекомендується використовувати 1 пастку на 1 га, а за наявності вогнища шкідника – 1 пастку на 0,25 га. На індивідуальних ділянках необхідно розвішувати не менше 2 пасток на ділянці 100-300 кв.м. Пастки можна виставляти і по межах полів та ділянок, залишаючи не менше 2-х пасток у центральній частині. Пастки переглядають через день до початку льоту метеликів, а потім регулярно 2 рази на тиждень.
Якщо пастки протягом тижня зловили в середньому більше, ніж 5 метеликів капустяної совки на 1 пастку, вважається за доцільне провести обприскування з інсектицидом приблизно через 7-14 днів.
У вогнищах ураження для масового вилову шкідника рекомендується вивішувати 1 пастку на 15-25 кв.м. площі поля чи ділянки. Масовий вилов самців метеликів капустяної совки, як метод боротьби з цим шкідником, найбільше підходить для індивідуальних тадослідни ділянках, де інсектициди взагалі не застосовують або намагаються застосувати їх якнайменше.


Під час польових досліджень у Словенії пастки закріплювали на дерев’яних палицях, приблизно 1,5 м над землею Пастки були розміщені на зовнішній
межі полів-господарів.
У центральній і західній Словенії, де відбувається два покоління на рік, є дорослі особини спостерігається з квітня по вересень.
На північному заході Іспанії, де відбувається два покоління на рік, пастки розміщують з травня по листопад