Міль шубна (Tinea pellionella)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Личинки пошкоджують шерсть, шовк, хутра та матеріали, зроблені з волосся і пір'я. Точний спосіб виявлення - наявність шовкових футлярів, в яких містяться личинки. Гусениця, нападаючи на хутра, підгризає на своєму шляху все волосся незалежно від того, з'їдає їх чи ні.

Метелик. Розмах крил – 10–16 мм. Передні крила мають забарвлення від золотаво-жовтого до золотаво-коричневого. Зазвичай, на них добре помітні темно-коричневі плями або крапки.Задні крила у обох статей рівні, жовтувато-сірі, з бахромою більш темного кольору. Обидві пари крил та їх бахромки золотаво-блискучі.
Яйце. Як і у всього сімейства справжніх молей, хоріон яйця несе скульптуру у вигляді сітки з неправильних багатокутників, розміри яєць відносно великі, форма видовжено-овальна. Забарвлення яєць шубної молі світло-сіре. Величина яєць, відкладених однією самкою, може сильно варіювати.
Личинка (гусениця). Довжина тіла – 6,5–8,5 мм, ширина – 1,5–1,9 мм. Голова темно-коричнева, бічні та передні краї темніші. Кожна сторона – із вузькою темною смужкою.
Забарвлення лялечок коричневе. Кінцівки та голова блискучі, гладкі.

Метелики шубної молі ведуть переважно сутінковий і нічний спосіб життя. Вдень вони зазвичай сидять у затемнених місцях (складках суконь, щілинах меблів). Однак нерідко вони виявляють активність і вдень. Зазвичай це відбувається при відкладанні яєць.Метелики цього виду відрізняються досить великою тривалістю життя. Самці живуть довше за самок. Після відкладання яєць метелики можуть жити ще один тиждень.
Тривалість розвитку яйця залежить від температури. Вони здатні розвиватися у діапазоні температур від 10 до 30°С. Вплив вологості на розвиток яєць, як правило, незначний. Яйця можуть бути відкладені поспіль по кілька штук (від 2 до 20) у вигляді сліпої бляшки.
Гусениця після виходу з яєць починає будівництво переносного трубчастого чохлика. Робить вона його з шовку, прикріплюючи зовні частинки живильного матеріалу. Чохлик циліндричний або слабо сплощений зверху, з ширшою серединою, що дає гусениці можливість вільно повертатися всередині. Зовні схожий на брудну грудочку переплутаного волосся або шерстинок. Зсередини він має яйцеподібну форму, зовні – видовжений та відкритий з обох боків. Кількість линок у даного виду - від 6 до 8. Перед линянням гусениця перестає харчуватися і стає надзвичайно рухомою.
Побудувавши чохлик, гусениця забирається до нього і заспокоюється. Стан спокою триває кілька діб. Після закінчення періоду спокою гусениця починає хвилеподібно звиватися і линяє. Гусениця шубної молі, що часто злиняла, залишає старий чохлик і плете новий, але значно більшого розміру.
Гусениця линяє востаннє, залишає старий чохлик (у більшості випадків) і будує новий. У ньому і проходитьзаляльковування. Розвиток лялечки триває 10-15 днів. Лялечка молі перед виходом висовується з кокона, полегшуючивихід метелика.
Метелик вилуплюється з лялечки. Метелики не харчуються, приступають до спарювання та подальшої відкладки яєць.
З черевних залоз самки виділяється пахуча речовина, що приваблює самців. Спарювання можна спостерігати вже наступної доби після виходу метеликів з кокона, як правило, у вечірній час. Метелики, що спарилися, сидять нерухомо в темних місцях. Спарювання і самців, і самок відбувається багаторазово, загалом, одне спарювання може тривати 30–40 хв. Через 3-10 годин після парування самки приступають до відкладання яєць. Як правило, метелики вибирають сплутані, склеєні ділянки хутра, шерсті або складочки матерії.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.