Червиця в'їдлива (Zeuzera pyrina)

176,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Вид заселяє понад 70 видів деревних та чагарникових порід. Гусениці пошкоджують гілки та стовбури плодових культур: сливи, груші, яблуні, винограду, маслини європейської, смородини, а також ясеня, в'яза, бука, дуба, верб та ін. Дуже шкодить волоському горіху . Особливо небезпечна для молодих саджанців, пошкоджені червицею саджанці, обламуються навіть при слабкому вітру. На гілках дерев добре видно вентиляційні отвори, через які викидаються екскременти, та льотні отвори, з яких висовуються екзувії.
Передні та задні крила білі, передні з численними темно-синіми овальними плямами (розмах крил самця 36-45 мм, самки 50-70 мм). Такі ж плями є на спині, черевце темно-синє з білими кільцями.Яйце яскраво-жовте. Гусениця жовта, в останньому віці жовтувато-рожева, на кожному сегменті чорні крапки, що несуть короткі волоски. Лялечка до 30 мм, темно-бура, циліндрична, з рогоподібним відростком між очима. Гусиниці, що вийшли з яєць, тримаються разом, плетуть над собою шовковий полог і через добу впроваджуються в черешки листя і тонкі пагони. Ще через 5-7 діб вони линяють вперше, переходячи з тонких гілок у товстіші. Через 9-12 днів відбувається 2 линька, через 18-21 день - третья. У 3-6 віці вони йдуть на зимівлю. На другу зимівлю йдуть гусениці 7-8 віку. Більшість гусениць другого року життя вгризаються у деревину ствола. Перед заляльковуванням гусениця прокладає одиночний горизонтальний хід до поверхні стовбура і прогризає кору, залишаючи тонкий, протилежний кінець ходу вона закриває пробкою із бурового борошна. Віддалену ділянку ходу вона розширює, перетворюючи його на камеру 6-10 см довжини, і плете легкий тонкий шовковий кокон. Розвиток лялечки триває в середньому 2 тижні. Самка відкладає 500-2000 яєць по 2-6 штук на молоді пагони, у розвилки гілок, тріщини кори, але часто просто купками на землю.
Одне покоління розвивається протягом 2-3 років. Живлення гусениць навесні відновлюється при встановленні середньодобової температури повітря 10 ° С, що збігається з цвітінням плодових. Молоді гусениці пасивно мігрують на павутинках великі відстані за допомогою вітру.

У пастку з клейким дном поміщається приманка – диспенсер. Диспенсер містить синтетичний феромон, який приваблює метеликів у пастку. Потрапивши у пастку, метелики надійно прилипають до спеціального клею, без запаху та без додавання шкідливих речовин.
Феромон червиці в'їдливої ​​не приваблює в пастку корисних комах. Феромони дозволені для широкого застосування, вони не забруднюють довкілля та безпечні для людей та тварин.
Феромони пастки рекомендується вивішувати в саду з травня до вересня.

Через 2-4 тижні після установки пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий, залишивши диспенсер, що вже використовується. Через 4-6 тижнів після встановлення рекомендується замінити пастку на нову.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.