Міль південноамериканська томатна мінуюча (Tuta absoluta)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.

Мінуюча томатна моль (Tuta absoluta) завдає масштабної шкоди томатам відкритого і закритого ґрунту, відноситься до сімейства Gelechiidae. Це олігофаги, які харчуються переважно рослинами виду Solanaceae. Основний господар - рослина томата, але харчується також іншими пасльоновими рослинами, включаючи картоплю, баклажани, стручковий перець і тютюн, а також бур'янами.
Відмітні ознаки шкоди, завданої мініатюрною міллю (Tuta absoluta) - це отвори в листі у формі клякс. Гусениці воліють листя і стебла, але також зустрічаються навіть усередині плода. На листі личинки харчуються лише мезофілічними тканинами, залишаючи епідерміс непошкодженим. Пошкодження плодів відбувається одразу після їх утворення. У разі серйозного зараження листя повністю відмирає. Утворені гусеницями ходи викликають неправильне формування рослини та плоду. Пошкоджений плід може бути заражений грибковими інфекціями, що веде до його гниття до або після жнив.
Самка томатної молі (Tuta absoluta) відкладає близько 260 яєць. Яйця
томатної молі (Tuta absoluta) мають циліндричну форму. Їх колір варіюється від кремово-білого до яскраво-жовтого, затемняється в ембріональній фазі і стає майже чорним на момент вилуплення.
Тільки гусениці першої вікової стадії, що з'явилися, пофарбовані в білуватий або жовтуватий колір. Вони вигризають ходи всередині листя, стебла чи плода. З другої по четверту вікову стадію гусениці стають зеленими із чорною смугою за головою. Передкуколки мінімальної томатної молі (Tuta absoluta) легше личинок, що годуються, і мають типове рожеве забарвлення на дорсальній поверхні.Іноді гусениць можна зустріти поза ходів у листі чи плодах. Заляльковування відбувається в грунті або на поверхні листя, в скрученому листі або в ходах. Залишаючи ходи, вони плетуть шовкові кокони на листі або в ґрунті. Коли заляльковування  відбувається всередині ходів або плодів, передкуколки не плетуть кокони. Спочатку лялечки пофарбовані у зелений колір, але потім стають каштановими і темно-коричневими незадовго до появи дорослих особин.Дорослі особини томатної молі (Tuta absoluta) пофарбовані в сіро-коричневий колір, з ниткоподібними вусиками, світлими або темними сегментами, що чергуються, і вигнутими добре розвиненими щупиками на лабіумі. На передніх крилах видно чорні плями. Дорослі особини ведуть нічний спосіб життя та ховаються між листям протягом дня.

Пастка призначена для захисту пасльонових культур від томатної молі.
У пастку з клейкою вкладкою розміщуємо приманку – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який безперервно випаровуючись в навколишній простір, приваблює метеликів томатної молі в пастку.
Пастки підвішують на висоті 1 - 1,5 м. Пастки необхідно оглядати не рідше ніж 1 раз на тиждень. При огляді сильно запилену, покриту комахами або сміттям вкладку слід замінити на нову, залишивши диспенсер, що вже використовується.

Для проведення моніторингу за популяцією томатної молі рекомендується використовувати 1 - 2 пастки на 1 га.
У закритому ґрунті пастки розвішують над рослинами з розрахунку 1 пастка на 250-500 м2.
Для масового вилову шкідника в закритому ґрунті рекомендується вивішувати 1 пастку на 20-25 м2.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.