Совка озима- Scotia segetum Schiff.

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Совка озима шкодить: томату, кукурудзі, зернобобовим, цукровим бурякам, соняшнику. озимим злакам.і. Може пошкоджувати сою, горох, гарбуз, кабачок, картоплю, овочеві та ін. Гусениці харчуються сходами рослин (сім'ядольним листям, першим справжнім листям), ушкоджують кореневі шийки і молоді стебла, часто знищують їх цілком. Широкий поліфаг.
Поширена в Україні повсюдно.
Метелик розміром 40 – 50 мм. Передні крила бурувато-сірі (іноді майже чорні) з трьома характерними темними плямами (ниркоподібною, круглою і клиноподібною), облямованими тонкою чорною лінією; задні — у самця білі, у самки — білувато-сірі.Тривалість життя імаго в залежності від температури 5-25 днів (максимальна 40 днів).

Плодючість 400 – 1000 яєць (максимально до 2200). Яйця відкладаються по 1, рідше по 2-3 на рослинні залишки, ґрунт, нижню сторону листя бур'янів, прилеглих до землі або зібраних у прикореневі розетки. Тривалість розвитку яєць від 3 (при +29-30 ° C) до 24 діб (при +10-12 ° C). Яйце кулястої форми (0,5-0,6 мм у діаметрі), поверхня ребриста, біле, потім - з червонуватим малюнком.

Гусениці розвиваються протягом 24-40 (іноді 90-100) днів, досягають у останньому 6 віці довжини 40-52 мм. Забарвлення гусениць до 5 віку зеленувато-сіре, потім темно-сіре блискуче ,по спині і бокам проходять темні смуги, черевна сторона світліша.Гусениці окукляються у ґрунті на глибині 1-6 см (у "печерках"), зимують гусениці 5-6 віків у ґрунті на глибині 10-25 см, у південних районах можуть зимувати гусениці 3-4 віку.

Лялечки розвиваються у ґрунті на глибині 1-6 см протягом 25-30 (навесні) або 10-15 днів (влітку). Фаза передляльки триває 2-10 днів. Забарвлення лялечок червонувато-коричневе. Довжина тіла 16-20 мм.



Сума ефективних температур для розвитоку 1 покоління 550° при порозі +10°C. Виліт метеликів починається за середньодобової температури +12°C. Літ метеликів різних поколінь перекривається і продовжується до жовтня. Для відкладання яєць самки потребують харчування нектаром. Імаго активні в сутінки та вночі.
Самки додатково харчуються на бур'янах і там же відкладають яйця. Оптимальна для льоту совки - температура 15-25 ° С і вологість 50-80%.Літ метеликів на півдні починається з середини квітня, в лісостеповій зоні — у третій декаді травня. Початок льоту та його тривалість визначаються метеорологічними умовами року. Метелики активні в присмерки і вночі, удень ховаються під листям бур’янів та в інших укриттях.

На більшій частині України озима совка розвивається у двох поколіннях, а в північних і особливо в північно-західних областях — в одному.
Шкідливинність озимої совки досить значна. Одна гусениця першого покоління за ніч може знищити 10 – 15 рослин цукрового буряку. Гусениці другого покоління найбільше пошкоджують озимі культури.


Феромонні пастки рекомендується вивішувати з квітня до вересня. Пастки розвішують на кілочках на висоті 20-25 см над рослиною.
Через 2-4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий, залишивши диспенсер, що вже використовується.
МОНІТОРИНГ:
Для проведення моніторингу за озимою совкою рекомендується використовувати 1 пастку на 3 га, а за наявності вогнищ шкідника 1 пастку на 0.5 га. На індивідуальних городах не менше 2 пасток на ділянці 100-300 кв. Пастки можна вивішувати і по межах полів та ділянок, залишаючи не менше 2-х пасток у центральній частині. Переглядають пастки через день до початку льоту, а потім щонайменше один раз на тиждень.
Якщо пастки протягом тижня упіймали в середньому більше, ніж 5 метеликів озимої совки на 1 пастку, вважається за доцільне провести обприскування з інсектицидом з інтервалом 7-14 днів.
МАСОВИЙ ВИЛОВ:
У вогнищах ураження для масового вилову шкідника рекомендується вивішувати 10-30 пасток на 1 га. Заміну вкладок  проводять по мірі забруднення.