Шашіль пахучий (Cossus cossus)

176,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Гусениці пошкоджують деревину плодових: груші, яблуні, сливи, вишні, айви, абрикоса, волоського горіха, хурми східної, маслини європейської, маслини дикої (Olea oleaster), шовковиці, коріння і стовбури обліпихи, а також верби, то, ясена, берези, бука, дуба, клена, карагача (Ulmus suberosa), лоха та ін.При годівлі личинок на всі боки розходяться широкі отвори, як у заболоні, так і в серцевині. шкода зазвичай обмежуються стволом дорослого дерева. З кори пошкоджених дерев часто виділяється сік. Гусениці виділяють неприємний запах деревного оцту. Зрештою дерева гинуть.
Яйце світло-буре, довгасте 1,2-1,7 мм Гусениця відразу після відродження рожева або вишнево-червона, в останньому віці коричнево-червона з темнішою спиною та чорною головою, 80-120 мм у довжину. Зимують гусениці різного віку 1-2 рази наприкінці ходу всередині ствола у вигризеній камері, закритій пробкою із бурового борошна. Гусениці, що з'явилися, тримаються разом, вбуряються під кору і формують на поверхні лубу розширений загальний хід. Пізніше молоді гусениці пошкоджують луб'яний шар і камбій, де роблять численні ходи, що сполучаються, заповнені буровим борошном і екскрементами. У цих ходах вони роблять до зимівлі 3-4 линьки і на зимівлю йдуть у 4-5 віці. Після першої зимівлі кожна гусениця робить окремий хід у глиб деревини та до кореня ствола, в якому продовжує розвиватися. Хід дорослої гусениці - великий широкоовальний отвір діаметром 12-16 мм. Перед окуклюванням, зазвичай наприкінці літа - восени, гусениця залишає стовбур дерева, заривається в ґрунт біля нього або впроваджується в старий пень, де плете щільний шовковий кокон, вплітаючи в його стінки частинки ґрунту. Заляльковується ранньою весною. Розвиток лялечки триває від 2 до 6 тижнів. Самки відкладають від 700 до 1000 яєць у щілини кори великими групами до 230 штук і покривають їх клейкими виділеннями, що швидко застигають на повітрі. Розвиток яєць триває 12-16 днів.
Літ метеликів – з квітня по серпнь.
Метелики літають низько над землею, переважно вночі, в добре прогріваних розріджених листяних та змішаних лісах, по краю лісу, вздовж просік та доріг, на сухих та піднесених місцях. Слабкий дощ без вітру не знижує їх активності.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.