Гравер звичайний (Pityogenes chalcogphus)

450,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Звичайний гравер ушкоджує кору ялини та сосни на всьому ареалі їхнього поширення. Небезпечний шкідник молодняків і жердняків, а також більш дорослих насаджень, так як при спалаху масового розмноження ушкоджує і здорові дерева, сприяючи їх загибелі. Було виявлено, що цей жук може бути як первинним, так і вторинним шкідником.
Дрібний дуже блискучий жук-короїд, довжиною 1,8-2,6 мм. У самця чоло плоске, у самки лоб має напівкруглу, досить глибоку западину посередині між очима. Вусики та ніжки коричневі. Надкрила коричневі, сильно блискучі, попереду та по сторонах зазвичай з дрібним пунктуванням; на задній половині ряди точок зовсім зникають. На кінці біля шва надкрила мають поглиблення, а по сторонах на однаковій відстані три гострі шкірясті зубчики, ясно видимі тільки у самця, у самки вони сильно редуковані і є дрібними горбками.
У сприятливих кліматичних умовах і рівнинних місцеперебуваннях літ жуків починається у квітні. Густо заселяє гілки та верхівки зрубаних ялинових та соснових дерев, насамперед місця з тоншою корою. При масовому розмноженні ушкоджує і молодняк, і навіть розвивається більш товстих стовбурах. Від шлюбної камери зіркоподібно відходять 3-6 маточних ходів довжиною 3-5 см і шириною близько 1 мм. Личинкові ходи дуже густі та найчастіше мають довжину близько 3 см. Закінчуються ляльковими колисками в лубі, під дуже тонкою корою зачіпають і заболонь. Шлюбні камери на ялині знаходяться в корі, на сосні - під корою, так що після усунення кори, як правило, разом з матковими ходами добре видно на поверхні деревини. Молоді жуки з'являються вже наприкінці червня і відразу ж розпочинають розмноження. У нормальних кліматичних умовах зимують личинки, лялечки, іноді молоді жуки, за надзвичайно сприятливих кліматичних умовах можливо і третє покоління; його недорозвинені стадії, перезимовують личинки.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.