Американська сливова плодожерка (Cydia prunivora)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Шкідники плодових культур.
Вона є поліфагом по відношенню до плодових культур, до її раціону входять посадковий матеріал декоративних розоцвітих, горщикових рослин троянд. Гусениці американської сливової плодожерки, харчуючись плодами (яблук, груш, айви тощо), переривають надходження в плоди поживних речовин, перегризаючи їх судинну систему. Плодожерка може харчуватися як вегетативними органами рослин, і генеративними.
Симптоми ураження плодів (яблук,груш, айви і т.д.) за зовнішніми ознаками нагадують симптоми, характерні для плодів, заселених яблонною плодожеркою (Cydia pomonella). У процесі харчування личинки під шкіркою плода, на глибині не більше 6 мм, утворюються порожні ходи. за через час шкірка над ходами гусениць може зморщуватися і буріти. Екскременти накопичуються переважно в окремих частинах ходів, наближених зазвичай до філіжанки плода(місце локалізації квітки), проте їх накопичення може відбуватися також біля плодоніжки або з боків плода.
Імаго у розмаху крил 12-15 мм. Передні крила сірувато-бурі з фіолетовим відливом. Дзеркальце дуже розмите з 3-4 чорними штрихами або крапками всередині. Задні крила буро-сірі, світліші біля основи. Яйце зеленувато-біле, напівпрозоре, сплощене, до 0.7 мм. Гусениця завдовжки 12-15 мм, брудно-біла.
Біологія американської сливової плодожерка аналогічна біології
яблонної плодожерки.Зимують гусениці останнього віку в коконі на стовбурах дерев, у щілинах. У західній частині ареалу гусениці заляльковуються в на початку травня. Стадія лялечки триває 2-3 тижні. Літ імаго починається наприкінці травня і триває протягом липня. Пік льоту відзначається в середині червня. Самка відкладає від 40 до 60 яєць, які розміщує по одному на верхній поверхні листя чи на зав'язях. Розвиток яєць закінчується через 10-12 діб. Після відродження гусениці 1го віку
занурюються в м'якуш плода біля чашечки, пробуравлюючи під шкірою ходи, які не досягають сердцевини. Дуже рідко гусениці I покоління живляться в молодих пагонах(як і у східної плодожерки). Розвиток гусениць I покоління триває від18 до 24 діб і завершується наприкінці липня – на початку серпня. Значна частина гусениць завершує розвиток у падалиці чи плодах.Літ імаго IIпокоління починається в I декаді августа і може продовжуватися до жовтня.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.