Совка оклична — Scotia exclamationis L

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Совка оклична шкодить: овочевим, зерновим, бавовнику, цукровим бурякам, соняшнику та іншим культурам.
В Україні поширена повсюдно.
Метелик розміром 35 – 45 мм; передні крила одноколірні, майже без поперечних смуг, у самця світліші — від жовтувато-сірих до коричневих, у самки — темно-коричневі або темно-бурі. Ниркоподібна пляма коричнево-чорна, завжди темніша за круглу. Задні крила світлі у самця і бурі у самки.
Яйце розміром 0,7 – 0,9 мм, темнувато-біле, з 34 – 38 радіальними реберцями, 14 з яких досягають мікропілярної зони. Гусениці схожі на гусениць озимої совки, тіло гусениці матово-тьмяне, жовтувато-коричневе або сіро-коричневе. Голова і груди рудуваті.

Лялечка — 16 – 20 мм, жовто-бура; на кремастері міститься крім двох гострих виростів ще два шипи зі спинного боку і два горбки по боках.
Зимують гусениці шостого віку в ґрунті. Навесні заляльковуються в поверхневому шарі ґрунту. Літ метеликів відбувається у першій і другій половині червня, на декілька діб пізніше, ніж озимої совки. Потребують додаткового живлення на квіткових рослинах.

Яйця відкладають на ґрунті, сухих рослинних рештках або на розміщених близько до ґрунту листках культурних рослин і бур’янів. Через 12 – 14 діб з яєць відроджуються гусениці, які можуть живитися рослинами 75 видів із 32 родин. У Степу розвивається в двох поколіннях, але літ метеликів другого покоління малоінтенсивний. Гусениці другого покоління пошкоджують озимі. Гусінь цього шкідника ушкоджує у рослин коріння, надземну частину рослин біля самої поверхні ґрунту, а також листя та коренеплоди.

У пастку з клейким дном містимо приманку - диспенсер. Диспенсер містить феромон, який безперервно випаровуючись в навколишній простір, приваблює метеликів в пастку. Потрапивши у пастку, метелики прилипають до спеціального клею, без запаху.
Феромонні пастки рекомендується вивішувати в травні до початку вересня. Пастки розвішують на кілочках на висоті 20-25 см над рівнем рослинності. Через 2 – 4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий.
Для проведення моніторингу за популяцією окличної совки рекомендується використовувати 1-2 пастки на 3 га, а за наявності вогнищ шкідника 1 пастку на 0.5 га. На індивідуальних ділянках не менше 2 пасток на 100-300 кв. Пастки можна виставляти і по межах полів та ділянок, залишаючи не менше 2-х пасток у центральній частині. Переглядають пастки через день до початку льоту, а потім щонайменше один раз на тиждень.
Масовий вилов самців метеликів окличної совки можна проводити за умови низької і середньої щільності популяції шкідника. У вогнищах ураження для масового вилову шкідника рекомендується вивішувати 10-30 пасток на 1 га. Заміну клейових вкладок у цьому випадку проводять у міру забруднення, але не рідше одного разу на 5 днів.

Моніторинг
Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.
Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.
Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.

Масовий вилов
Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.
Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.
Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.