Плодожерка горохова (Cydia nigricana)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Шкідники зернобобових культур
Горохова плодожерка ушкоджує горох, сочевицю, поїдаючи зерна. Пошкоджене насіння при цьому втрачає у вазі, знижується його схожість. Шкідник може харчуватися також на кінських бобах, нуті, люпині багаторічному, мишиному горошку, жовтій акації.
Імаго в розмаху крил сягає 13-17 мм. Передні крила темно-коричневі металевим блиском.Яйце овальне (0,75-0,8 мм), з одного боку плескате. Спочатку воно каламутно-біле, потім змінює забарвлення від жовтого до червоного, надалі темне. Гусениця завдовжки до 14 мм; спочатку біла, потім жовта.Лялечка жовто-бура, довжиною 5-7 мм. Зимують личинки V віку у щільному овальному коконі у ґрунті на глибині 3-6 см на полях, де росли горох, сочевиця, чина, віка. Невелика частина гусениць зимує у місцях сушіння та обмолоту зернових бобових культур. Навесні (у травні місяці) комахи заляльковуються в ґрунті в тих же коконах.Тривалість розвитку лялечки – 10-18 днів. Поява перших метеликів збігається із зацвітанням лугової чини та мишачого горошку. На гороху метелики з'являються при утворенні перших бутонів. Після парування через 4-7 днів з моменту вильоту з кокона вони починають відкладати яйця. При цьому для комах бажано додаткове харчування на горохових квітках. Метелики літають у вечірній час; тривалість їхнього життя 10-14 днів. Масове відкладання яєць відзначається на початку липня. Загальна тривалість яйцекладки імаго становить 25-30 днів. Ембріональний розвиток триває 6-10 днів.Плодючість однієї самки досягає 200 яєць. Гусениці, що відродилися, проникають у молоді боби. Харчуючись, комахи забруднюють зерно екскрементами та павутиною. Найчастіше в бобі спостерігається одна, рідше дві та більше (до чотирьох) гусениць. Весь розвиток гусениці відбувається усередині одного боба. Триває вона 16-25 днів. Потім комаха прогризає отвір у бобі і спускається вниз, робить кокон у ґрунті. Відбувається це, коли боби дозрівають та рослини стають сухими. У діапаузу можуть йти і незакінчені харчування гусениці молодшого віку, але вони, надалі, гинуть.

Температура грунту впливає терміни вильоту метеликів. На активність їхнього льоту впливає інтенсивність освітлення та температура повітря. Найбільш сприятливі умови для розвитку плодожерки: середньодобова температура повітря 21-25 ° С при вологості 70-90%. Сума ефективних температур, необхідна у розвиток комахи, - 442°С, у своїй нижній поріг розвитку спостерігається за нормальної температури повітря 12-13°С.
1генерація шкідника.

У пастку з клейким дном розміщуємо приманку – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який безперервно випаровуючись в навколишній простір, приваблює метеликів горохової плодожерки в пастку. Потрапивши у пастку, метелики прилипають до спеціального клею, без запаху та без додавання шкідливих речовин.

Феромонні пастки рекомендується вивішувати з початку червня до початку серпня. Пастки розвішують на кілочках на висоті 1-1,2 метра від землі.
Через 2 – 4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий.


МОНІТОРИНГ:
Для проведення моніторингу горохової плодожерки рекомендується використовувати 1-2 пастки на 1 га, а за наявності вогнищ шкідника 1 пастку на 0.25 га. На індивідуальних ділянках не менше 2 пасток на 100-300 кв. Переглядають пастки через день до початку льоту, а потім щонайменше один раз на тиждень.

МАСОВИЙ ВИЛОВ:
Масовий вилов метеликів горохової плодожерки найбільше підходить для індивідуальних та дослідних ділянок, де інсектициди не застосовують. У вогнищах ураження для масового вилову шкідника рекомендується вивішувати 1 пастку на 15-25 кв.м.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.