Міль зернова (Sitotroga cerealella)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Шкодить всім зерновим, а особливо кукуркдзі і пшениці. Ця міль також шкодить кукурудзі в качанах. Втрата ваги у пшениці може скласти до 50%, а у кукурудзи до24%
У центральних районах може розвиватися в 3 – 4 поколіннях, в південних областях здатна давати до 8 поколінь в зерносховищах та 1 – 2 покоління в полі. У сховищах проникає у верхні шари насипу запасів на глибину 5 – 8 см, при сильному заселенні — до 18 – 20 см. Гусінь вгризається в насіння і виїдає його вміст. Живлячись насінням в сховищах, шкідник засмічує його оболонкою пошкоджених зерен, шкірками линьки, екскрементами та павутинням. Зерно, в якому з'являється гусінь, склеюється в грудки та ущільнюється. При цьому в ньому збільшується вологість та підвищується температура, внаслідок чого воно змінює колір та запах, втрачає смакові якості та стає непридатним для переробки. Пошкоджений насіннєвий матеріал втрачає схожість на 25 – 75 %.

Метелик 11-19 мм у розмаху крил. Довжина тіла – до 9 мм. Передні крила вузько ланцетні, жовтувато-сірі, загострені, іноді з двома подовженими чорними плямами посередині і чорною плямою біля заднього кута; задні крила світло-сірі з бронзовим відливом та коричнево-сірою бахромою. Колір метеликів схожий на колір зерна пшениці.
Яйце довжиною 0,5 мм, овальне, спочатку молочно-біле, потім жовтувато-оранжеве. Щойно відкладені яйця липкі і легко приклеюються до зерна.
Личинка. Довжина гусениці 7-8 мм. Молода гусениця жовто-оранжевого кольору має ноги і добре пересувається. Доросла гусениця молочно-білого кольору, має укорочене тіло, живе та заляльковується всередині зерен.
Довжина 6-6,5 мм. Після лялькування колір лялечки солом'яно-жовтий, а потім темно-бурий. Схожа на лялечку комини молі. Відрізняється від неї відсутністю шипиків на спинній стороні черевця та наявністю трьох шипиків на його кінчику.

Самка за своє життя (5-13 діб) відкладають яйця по одному або купками до 15 шт. на зернах.Плодючість до 150 яєць, максимум 283. Яйця розвиваються від 4 до 28 днів залежно від температури навколишнього середовища.Гусениця, що відроджується, прогризає оболонку зерна і проникає всередину, де харчується ендоспермом і закінчує розвиток до метелика. Для повного розвитку потрібне лише одне зерно. До кінця розвитку всередині зерна утворюється порожнина, розділена павутиною перегородкою на дві камери: велику їх займає гусениця, меншу – її екскременти. Зазвичай у зерні пшениці, жита та ячменю розвивається 1, у зерні кукурудзи – по 2-3 гусениці.
Гусениці живуть до 3 тижнів.
Перед окуклюванням гусениця вигризає в оболонці зерна досить великий отвір для виходу майбутнього метелика, залишаючи його, проте, прикритим тонкою зерновою оболонкою, що просвічується.
Заляльковування відбувається всередині зерна. Після виходу метелика у зерні залишається круглий отвір.Розвиток лялечки триває влітку від 7 до 10 днів, восени до 14-15, взимку може сильно затягуватися.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.