Муха яблунева (Rhagoletis pomonella)

234,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Rhagoletis pomonella- комаха-шкідник яблук та інших фруктів.
Спочатку вона пошкоджувала плоди дикого глоду (Crataegus spp.), але потім стала основним шкідником культурних яблук.Сорти, що дозрівають влітку та ранньої осені особливо вразливі, але іноді заражаються тверді зимові яблука. Тонкошкірі, солодкі та слабокислі сорти найбільш уразливі.

Пошкодження плодів відбувається через те, що личинки протикають плід, утворюючи нерівні звивисті тунелі, що стають коричневими, що часто призводить до передчасного падіння плодів. Коли плід злегка заражений, зовнішні ознаки личинок можуть бути відсутніми, але коли плід дозріває, нори виглядають як темні звивисті сліди під шкіркою. На поверхні можуть бути видні дрібні проколи яєць та деформовані ділянки з з'їдами. Сильно заражені ранні сорти фруктів перетворяться на коричневі гнилі маси, заповнені личинками мух.

Імаго: розмір дорослої мухи становить близько 4-5 мм. Вона чорного кольору, з білими смугами на черевці (чотири у самки та три у самця), а крила помітно відзначені чотирма косими чорними смугами.
Личинки: Личинки - білі або жовті конічні личинки. Личинки мають довжину близько 12 мм та звужуються до голови.

Дорослі особини з'являються з-під землі на початку літа. Відродження триває протягом місяця або більше, і багато лялечок можуть залишатися неактивними та з'являтися лише на другий рік. Кладка яєць зазвичай відбувається через 8-10 днів після появи мух. Самка проколює шкірку плода своїм яйцекладом і відкладає яйця окремо в м'якуш. Яйця вилуплюються через 5-10 днів. Личинки повільно розвиваються в зелених плодах і зазвичай не завершують свій цикл доти, доки заражені плоди не впадуть з дерева.
Для розвитку личинок потрібно від двох тижнів у скоростиглих яблук до трьох і більше місяців у твердих озимих сортів. Потім личинки залишають плід і потрапляють у ґрунт, де утворюються пупарії. Rhagoletis pomonella частково переживає друге покоління у південній частині ареалу, і дорослі особини з'являються рано восени.Зимуютьпупаріями у ґрунті.

Необхідно уважно стежити за появою та розповсюдженням дорослих мух, щоб ефективно розраховуувати час обробки. Липкі пастки, у тому числі жовті прямокутники та червоні сфери, використовуються в інших областях для спостереження за дорослими та часу лікування. Ви можете виявити першу появу дорослих особин, повісивши жовті липкі пастки в занедбаних садах або необроблені яблуні на заражених територіях. Щоб виявити початок кладки яєць, повісьте на яблуні червоні липкі кульки та обробіть, як тільки буде виявлено першу муху.Деякі фруктові сади регулярно обробляють від личинок яблунь, перший спрей від личинок застосовується через 7-10 днів після появи першої мухи.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.