Совка Азіатськая бавовняна (Spodoptera litura)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Пошкоджує: льон, бавовник, люцерну, земляний горіх, кукурудзу, тютюн, рис, перець, томат, гарбуз, баклажан, капусту, картоплю, фізаліс, гвоздику, троянду, хризантему та багато інших культур.

Гусениці харчуються листям та репродуктивними органами рослин. Життєдіяльність гусениць може призвести до зниження врожайності до 75%.
При сильному пошкодженні листя зниження врожаю може досягати 75%. . Гусениці можуть бути шкідниками рослин захищеного ґрунту.
Яйце-світло-жовте, округле, трохи сплощене з нижнього боку, поверхня блискуча, комірчаста з боків. Діаметр яйця 0,6мм. Кладка покрита світло-коричневими волосками із кінчика черевця самки.
Гусениця завдовжки 35-40 мм. У процесі розвитку її відбувається зміна забарвлення покривів від сіро-зеленого до коричнево-рожевого зі слабкими коричневими дорзальними лініями. Гусениці можуть значно варіювати у забарвленні.
Лялечка. Коричнево-горіхова, довжиною 19 мм. На сегментах черевця шість пар темних дихальців. Кремастер із однією парою кінцевих шипів.
Імаго. Розмах крил сягає 30-45 мм. Крила у спокійному стані складені покрівлеподібно. Передні крила світло-коричневі з характерним малюнком.
Метелики, що з'явилися, спаровуються на 1-2 добу. Пік льотної активності посідає 21-22 години. У нічний час метелик летить у пошуках їжі та статевого партнера на відстань 250-500 м, максимум на 2000 м. Вночі відразу ж після спарювання самка відкладає яйця на нижню сторону листа. Кладка складається з 2-3 груп яєць по 50-70 штук, що примикають одна до одної. Максимальна плодючість до 4000 яєць.Після спарювання яйцекладка триває 6-9 днів. Найбільше яєць відкладається на 3-5-й день. Тривалість життя імаго 7-11 днів. Метелик харчується нектаром квітів.
На 4-7 день з відкладених яєць відроджуються гусениці. Вони у молодших віках тримаються групою. Гусениці старшого віку ведуть одиночний спосіб життя, харчуватися починають з настанням сутінків, а вдень ховаються в грунті або рослинних рештках. Гусениці мають шість віків. Стадія гусениці триває 20-25 днів. Закінчивши харчування, гусениці йдуть на лялькування у ґрунт на глибину 4-6 см.Зимують гусениці останнього віку у ґрунті в зимовому коконі. Стадія лялечки триває 7-11 днів. У сприятливих умовах життєвий цикл триває 29-35 днів.

У пастку з клейким дном поміщається приманка – диспенсер. Диспенсер містить феромон, який приваблює метеликів азіатської бавовняної совки у пастку. Потрапивши у пастку, метелики надійно прилипають до спеціального клею без запаху .
Феромон азіатської бавовняної совки не приваблює у пастку корисних комах, оскільки комах різних видів залучають різні за складом феромони.
Феромони дозволені для широкого застосування, вони не забруднюють довкілля та безпечні для людей та тварин.
Через 2-4 тижні після встановлення пастки запилений або покритий комахами клейовий вкладиш слід замінити на новий, залишивши диспенсер, що вже використовується. Диспенсер замінюємо через 30 днів.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.