Борошноїд суринамський (Oryzaephilus surinamesis)

140,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Суринамський борошноїд харчується сухофруктами, будь-якими запасами готової продукції із зернових культур, зерном, кондитерськими виробами, макаронами тощо. Дуже шкодить -земляним горіхам, горіхам, мигдалю та ін. Зустрічається на кондитерських і макаронних фабриках, переробних підприємствах, в магазинах.

Невеликий жук бурого забарвлення. Шкідник різних запасів. Є досить частим мешканцем як зерносховищ і пекарень, а й будинків, магазинів тощо.
Імаго. Тіло завдовжки від 2,0 до 3,5 мм; витягнуте та плоске, колір від жовто-бурого до чорно-бурого кольору; поверхня матова, покрита короткими прилеглими до поверхні тіла волосками.
йцо видовжено-овальне, біле, довжиною до 0,9 мм.
Личинка плеската, біла або світло-жовта, з коричневою головою і добре помітними вусиками. Довжина тіла – до 4 мм. На спинній стороні трьох грудних сегментів є по дві округлі коричневі цятки. Задній кінець тіла закруглений.
Лялечка довжиною 2,5-3 мм, плеската, жовтуватого забарвлення. Має по шість шипів на боках грудей, по одному шипу збоку кожного черевного кільця. Кінець черевця з двома прямими шипами.
Імаго за період життя відкладає від 100 до 300 яєць, максимально до 600 яєць, переважно на харчовий субстрат, у темні, зволожені місця. Розміщуються яйця купками по 20-30 штук.
Яйце. Ембріональний розвиток триває 10-12 днів.
Личинка. При сприятливій температурі 25-27 ° С фаза личинки триває 18 днів, а личинка харчується тією ж їжею, що і жук.
Лялечка. Фаза лялечки за нормальної температури триває 6-11 діб.
Імаго. Тривалість життя жуків від 6 до 36 місяців.
Суринамський мукоєд – теплолюбна комаха. Сприятливою температурою його життя вважається 25-27 °З, у умовах одне покоління розвивається протягом 44 днів. Сприятлива вологість їжі не нижче 16%, відносна вологість повітря близько 65%.
При температурі нижче 16 ° С розмноження борошна не відбувається протягом гола на півдні дає 4-5, а в центральних областях 2-3 покоління.
Середня тривалість циклу розвитку при температурі 20, 25 та 30 °С становить 78, 36 та 24 діб.
Порівняно з іншими видами плоскотілок суринамський мукоєд менш стійкий до холоду. При 0 ° С він гине протягом 22 діб, при -5 ° С - протягом 13 діб.
Зимують жуки. Протягом року у південних районах буває до п'яти поколінь, в опалюваних приміщеннях – до семи.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.