Короїд типограф (Ips typographus)

450,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Типограф пошкоджує, в основному, ялинку, але місцями також нападає на ялицю та сосну. Поселяється в області товстої та перехідної кори.
Чорно-коричневий, блискучий жук-короїд, довжиною 4,2-5,5 мм. На лобі великий, добре помітний горбок посеред переднього краю. Вусики жовті, булава має вигнуті шви. Коричневі циліндричні надкрила блискучі. Надкрила закінчені крутим схилом з поглибленням, - тачкою, яка матова і покрита дрібним рідким пунктуванням. По краях тачки розташовані чотири пари зубів. Перший зверху - маленький, другий - більше, конічний, третій - найбільший, на кінці має потовщення, а четвертий - трохи менше.
Весняний літ жуків настає вже в квітні.Жуки заселяють, в основному, лежачі, хворі та ослаблені ялини. При спалаху масового розмноження нападають на здорові дерева. Від шлюбної камери, яка прихована в лубі, відходять паралельно осі дерева найчастіше два, іноді три маточні ходи, довжиною 6-12 см. Від них убік відходять личинкові ходи, що закінчуються ляльковими колисками. Роз'їдання лубу продовжується додатковим харчуванням молодих жуків. Жуки при цьому роблять ходи неправильної рогоподібної форми в тому ж чи іншому стовбурі. Додаткове харчування характеризується статевим дозріванням молодих жуків, яке триває 2-3 тижні. У нормальних умовах весь розвиток триває 8-10 тижнів ,подвійна генерація.У ходах з'являються молоді жуки в липні та серпні, вони продовжують харчуватися або, якщо кора надто роз'їдена, вгризаються у деревину, продовжують харчуватися та перезимовують. Через 3 тижні після основного льоту відбувається повторна яйцекладка у самок, що дають сестринське покоління.Зимують молоді жуки, що закінчили розвиток,
у підстилці в радіусі 3 м навколо усохлого дерева, на глибині 10 см.
Зимувати можуть і інші фази – личинки, лялечки та молоді недорозвинені жуки під корою.

У боротьбі з типографом чудово проявила себе така зброя, як феромонні пастки. Вони служать для вилову жуків у період їхнього масового льоту. Пастки у кількості 6-15 шт. на 1 га розвішують на висоті 1,5-2 м від землі на кілках або листяних деревах за 1-2 тижні перед початком льоту, тобто в останніх числах квітня-перших числах травня. Від живих ялинок пастки повинні розташовуватися не ближче ніж за шість метрів!

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.