Плодожерка яблунева (Cydia pomonella)

130,00
грн.
Приманка- диспенсер просочений синтетичним аналогом феромону даного шкідника. Запакований у герметичне металізоване саше та приваблює представників тільки цільового виду.
Зберігати у сухому прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного проміння. Термін зберігання при температурі 10-15 ° С - 6 місяців. Термін зберігання при температурі 4-6 ° С - 12 місяців. Термін зберігання у морозильній камері при температурі -18 °C – понад 24 місяці.

Основною кормовою рослиною є дикі та культурні яблуні; сильно шкодить плодам груші та айви, зрідка кісточковим – персику, абрикосу; гранату. Як виняток зустрічаються на сливах. Є важливим шкідником плодів волоського горіха. Гусениці мінують плоди, харчуються насінням,пошкоджені (червиві)плоди передчасно опадають, втрачають товарні якості та здатність до зберігання.

Метелик у розмаху крил 14-21 мм. Передні крила темно-сірі, з поперечно-хвилястими лініями. На вершинному краї коричнево-бура з бронзовим відливом пляма. Задні крила світліші, з бахромою по краях. У метелика, що сидить, крила складаються покрівлеподібно вздовж спини. Яйце сірувате, , до 1 мм.Гусениця довжиною 12-18 мм, світло-рожева або жовтувато-біла, з коричневою головою. Лялечка жовтувато-коричнева, довжиною 9-12 мм
Середня плодючість 60-120 яєць. Самка відкладає яйця по одному на плоди та листя, переважно на нижню сторону, уникаючи опушених. Яйця розвиваються 5-14 днів. Заглибившись у м'якоть плода, гусениця, що відродилася, закриває вхідний отвір пробочкою з огризків, робить камеру, де відбувається перша линька. Вдруге линяє у насіннєвій камері. Гусениці 3 віку харчуються насінням, але можуть розвиватися, живлячись однією м'якоттю.Гусениці 4-го віку прокладають зворотний хід на поверхню плода, де можуть перейти на 2 плід. Після 4 линьки гусениці закінчують харчування, залишають плід і йдуть на коконування. Період розвитку гусениць триває від 22 днів . Лялечки розвиваються 2-3 тижні. Зимують дорослі гусениці у щільних коконах.
Залякування гусениць покоління, що перезимовало, починається при переході середньодобової температури через 10°C і розтягується .Масове лялькування збігається з цвітінням ранніх сортів яблуні. Літ імаго навесні відбувається при температурі не нижче 16-17 ° C і спостерігається незабаром після цвітіння яблуні, досягаючи максимуму через 2-3 тижні під час утворення зав'язей. Метелики після виходу з лялечок потребують краплинної вологи. Виліт метеликів 2 покоління починається раніше, ніж закінчується літ1 покоління. Завдяки цьому у природі зустрічаються одночасно всі стадії розвитку шкідника. Метелики активні після заходу сонця у безвітряну погоду.

Моніторинг

Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки.

Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу.

Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами.

Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.



Масовий вилов

Основна мета масового вилову - зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність.

Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі.

Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.


Пастки з феромоном згідно з методикою розміщати за 10 днів до
передбачуваного початку льоту комах із розрахунку 1 пастка на2-3 га
Пастки вивішують в кроніу дерева із південно-західного боку на висоті 1,5-2 метри. До початку льоту метеликів пастки переглядали щодня, з початку льоту самців –щотижня. Заміну диспенсерів проводили 1 раз на 30 днів.